Jump to content
Forum Auto Romania

Sensul giratoriu


Adrian V.

Recommended Posts

  • 3 weeks later...

Scuze pentru întârziere dar nu apar noile postări pe acest forum! 

Se circulă extrem de simplu dacă am respecta marcajele ce delimitează benzile și săgețile de orientare. 

Desfaceți sensul generator...de accidente! O să aveți un drum drept cu doua, trei sau patru benzi și atunci banuiesc că veți realiza că dacă doriți să faceți brusc dreapta(iesirea din sens) o să trebuiască, totuși, să vă asigurați că nu aveți mașini pe benzile din dreapta și după ce veți semnaliza dreapta veți putea vira! Teoretic virajul la dreapta se face schimbând progresiv benzile! 

În sens toată lumea știe că trebuie acordată prioritate mașinilor care circulă în sens( impropriu denumită prioritate de stânga) dar când suntem deja în sens nu mai știe nimeni ce reguli se aplică și 99% dintre șoferi circulă haotic! 

În sens ai voie să te învârți cât vrei pe banda ta dar, din păcate, nu poți să faci asta pentru că ești claxonat și înjurat de cei de pe benzile superioare care spun că tu le tai calea când ei doresc să părăsească sensul! Când, de fapt, ei sunt cei vinovați! Când ești, de exemplu, pe banda trei și dorești să părăsești sensul dar la ieșire sunt doar două benzi, majoritatea ies, fără să se asigure , pe banda doi, cei de pe doi ies pe banda unu iar cei de pe unu, dumnezeu cu mila, ies pe trotuar :), toate astea când, de fapt, cel de pe banda trei ar trebui să își continuie deplasarea în sens și să schimbe benzile succesiv și apoi să iasă sau să se asigure că nu are mașini pe benzile doi și unu și apoi să iasă pe banda doi, sau unu! 

Tot timpul trebuie să ne asigurăm și să acordăm prioritate mașinilor de pe benzile din dreapta noastră, pentru că noi le tăiem fața, benzile, la iesirea noastră din sens, chiar dacă unii spun că de pe banda trei ies tot pe trei, fiind circulare, tot trecem peste benzile doi și unu înainte de a ajunge noi la ieșire pe banda trei! E simplu! 

Ideal ar fi să ieșim doar de pe banda unu! 

Există și situații când banda unu are obligatoriu la dreapta dar în rest trebuie să le permitem deplasarea în sens! 

  • Imi place 1
Link to comment
Share on other sites

Nu stiu daca ai fost in Franta , dar acolo cred ca 95% dintre intersectii sunt sistematizate si sunt cu sens giratoriu. S-a ajuns asa de departe cu ideea de sens giratoriu , incat si pe camp unde se intalnesc doua drumuri au pus frantujii sens giratoriu.
Teoretic aceste sensuri giratorii au darul de a-i face pe soferi sa abordeze intersectiile cu viteza mult redusa , ceea ce ar duce la evitarea multor accidente .  In practica insa , lucrurile iau o alta turnura , si sunt unii care pur si simplu "se infig" in sensul giratoriu , sau mai bine zis in structura lui .  Nimic nou sub soare - si aia de afara au problema asta , DAR conform statisticilor numarul accidentelor s-a redus considerabil , asa ca ajungem la concluzia ca pana la urma aceste sensuri giratorii nu sunt rele deloc.

In ceea ce priveste circultia in sensul giratoriu , schema de mai devreme vroia sa spuna ca ideal ar fi sa  te incadrezi de dinainte pe o banda care sa iti permita iesirea din sens fara sa bulversezi ceilalti participanti la trafic , adica putina disciplina si mai mult bun simt .

Se spune ca circultia pe drumurile publice ar trebui privita ca o onoare si nu ca un privilegiu. :>

  • Imi place 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 10 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...